ßßß Cookit - przepis na Śledzie "pod pierzynką"

Śledzie "pod pierzynką"

nazwa

Wykonanie

Fantastyczna sałatka bardzo przez nas lubiana. Jest to jedna z tych potraw , które robię tylko w Święta Bożego Narodzenia.... Czemu? - nie mam pojęcia bo z chęcią zjadłoby się ją w ciągu roku :) Jedynym problemem jest to że wychodzi sporej wielkości miseczka, której 4-osobowa rodzina mogłaby nie podołać ;) I to pewnie ten powód zadecydował o fakcie robienia jej tylko na większe przyjęcia. Sałatka najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce, gdzie ładnie widać poszczególne jej warstwy. Przepis z tej strony nieco przeze mnie zmodyfikowany. Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
250g filetów śledziowych w oleju odcedzonych i pokrojonych na kawałki
3-4 ugotowane ziemniaczki pokrojone w kostkę
2 duże ugotowane buraki pokrojone w kostkę
2 cebulki drobno posiekane
1 jabłko pokrojone w kostkę
4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 puszka groszku konserwowego
1 duży słoik pieczarek marynowanych pokrojonych w kostkę
4-5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę
Składniki na pierzynkę:
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml majonezu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
Majonez, jogurt, cukier, czosnek i musztardę mieszamy. Doprawiamy.
W przeźroczystej wysokiej salaterce układać kolejno warstwami:
- buraki
- ziemniaki
- śledzie
- cebule
- jabłko
- ogórki
- groszek
- pieczarki
- jajka
Całość polać sosem majonezowo- jogurtowym.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/sledzie-pod-pierzynka.html